Prima pagina Stirile zilei Liberalii şi Oradea în perioada interbelică
Liberalii şi Oradea în perioada interbelică PDF Imprimare Email
Miercuri, 21 Aprilie 2010 13:28

Marti, 20 aprilie, cu ocazia aniversării a 91 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea, PNL Oradea a organizat în sala mare a Primăriei simpozionul ,,Liberalii şi Oradea în perioada interbelică”, care a fost susţinut de istoricii Corneliu Crăciun şi Gabriel Moisa şi la care au luat parte Ilie Bolojan, primarul Oradiei şi preşedinte PNL Oradea, Cornel Popa, preşedinte PNL Bihor, consilieri locali, membrii Biroului Politic Local, precum şi alti membri şi simpatizanţi PNL. Cei prezenţi au asistat la o prezentare istorică despre perioada interbelică, în care generalul Traian Moşoiu a condus trupele române care au intrat în Oradea la 20 aprilie 1919, acesta devenind ulterior şeful organizaţiei judeţene de Bihor a Partidului Naţional Liberal.

Istoricii le-au spus celor prezenţi la simpozion că în acea perioadă Partidul Naţional Liberal a avut patru primari în fruntea oraşului Oradea, şi anume Coriolan Bucico (1920-1926), primul primar liberal din perioada interbelică, Nicolae Zigre (1927-1928), Tiberiu Moşoiu (1933-1935) - fiul lui Traian Moşoiu şi Vasile Bledea (1935-1937). Din punct de vedere politic, primarii Oradiei au fost în general aleşi/numiţi din rândul partidului sau coaliţiei aflate la guvernare, care deţinea şi majoritatea în Consiliul Municipal sau Comisia Interimară. Din punct de vedere profesional, majoritatea primarilor interbelici ai Oradiei au fost de profesie jurişti şi avocaţi.

În perioada celor patru primari liberali, în plan administrativ au avut loc o serie de realizări, printre care se numără declararea oraşului Oradea ca municipiu, refacerea şi modernizarea actualului perimetru al Pieţei Unirii după planurile arhitectului Duiliu Marcu, înfiinţarea Ştrandului Municipal, dotarea Aeroportului Oradea cu hangare noi şi cu aerogară.

În cursul lunii mai, cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la înfiinţarea partidului, PNL Oradea va organiza un nou simpozion despre istoria acestui partid.

Ultima actualizare în Miercuri, 21 Aprilie 2010 14:19
 

Alte recomandari

Ilie Bolojan
Blogul lui Ilie Bolojan, primarul Municipiului Oradea
Florica Cherecheş
Suflet pentru Oradea
PNL Bihor
Pagina web oficiala a Partidului National Liberal filiala Bihor.
Primaria Oradea
Site-ul Primăriei Municipiului Oradea


Implementare / Gazduire / Design: i-Ware / Quanta SRL / LiquidCore.RO