Prima pagina Stirile zilei Ce se poate face cu 27 milioane de euro
Ce se poate face cu 27 milioane de euro PDF Imprimare Email
Vineri, 18 Aprilie 2008 18:32

Tramvaiele Siemens    Tramvaiul Siemens care va începe să circule începând cu această lună în Oradea, costă 2,7 milioane euro şi, fiind atât de scump, nici măcar Bucureştiul nu şi l-a permis! Acest tip de tramvaie poate fi văzut pe străzile Vienei, oraşul nostru fiind primul din România care cumpără astfel de tramvaie.

   Ar fi, desigur, frumos să ne putem permite astfel de tramvaie moderne, care asigură un confort sporit călătorilor. Nu e cazul. Preţul este exorbitant, în condiţiile în care alte oraşe din Romania, cu o situaţie financiară mult mai bună decât Oradea, nu şi-au permis să cumpere nici măcar un singur tramvai de acest tip!

   Timişoara are parcul de tramvaie care asigură transportul în comun format din donaţii de la oraşe din Germania. Circulă foarte bine şi pentru aceste tramvaie au fost achitate doar cheltuielile de transport. S-au facut economii importante pentru oraş.

 

   Putem accepta faptul că, neavând astfel de parteneri, eram puşi în situaţia de a cumpăra tramvaie.

   În toate oraşele din ţară unde au fost achiziţionate tramvaie din străinătate, preţurile au oscilat între 7 şi 15 mii de euro, optându-se pentru varianta second-hand. La Iaşi, de exemplu, la începutul acestui an, municipalitatea a achiziţionat tramvaie second-hand modernizate. Acestea au costat 7000 euro/bucata, pentru transport plătindu-se încă 8000 de euro. Piaţa vest-europeană oferă suficiente tramvaie second-hand modernizate, prin urmare argumentul inexistenţei unei astfel de oferte la preţuri rezonabile nu stă în picioare.

   Ce se putea face cu cele 27 milioane de euro? Spre exemplu, am calculat că se putea realiza jumătate din proiectul şoselei de centură extinse pe patru benzi, cam 8 kilometri din totalul de 15,5, cu toate facilităţile aferente.

   Mai multe detalii pe blog: http://bolojan.wordpress.com/  

Ultima actualizare în Vineri, 18 Aprilie 2008 18:45
 

Alte recomandari

Ilie Bolojan
Blogul lui Ilie Bolojan, primarul Municipiului Oradea
Florica Cherecheş
Suflet pentru Oradea
PNL Bihor
Pagina web oficiala a Partidului National Liberal filiala Bihor.
Primaria Oradea
Site-ul Primăriei Municipiului Oradea


Implementare / Gazduire / Design: i-Ware / Quanta SRL / LiquidCore.RO