Prima pagina
Conferinţa de presă a lui Ilie Bolojan, ţinută la sediul PNL Oradea - 18 august 2009 PDF Imprimare Email
Vineri, 21 August 2009 02:29
Index articol
Conferinţa de presă a lui Ilie Bolojan, ţinută la sediul PNL Oradea - 18 august 2009
Pagina 2
Toate paginileNăpasta nu e criza care a dat peste noi, năpasta e acest guvern


De la sfârşitul anului trecut suntem într-o recesiune evidentă, care are ca efect în primul rând restrângerea pieţelor pentru companii, pierderea locurilor de muncă de către angajaţi, scumpirea creditului, cu dobânzi care practic s-au triplat faţă de anii trecuţi, de asemenea o reducerea puternică a consumului.
Se discută în această perioadă ce e de făcut – ce poate să facă guvernul, autorităţile locale. O să încerc să fiu cât de obiectiv posibil cu dumneavoastră.
Este evident că criza care se manifestă la nivel mondial nu putea să ocolească România. Dar asta nu înseamnă că tot ce se întâmplă rău în România de azi este vina crizei mondiale. Am reuşit să acumulăm în ultimii ani o grămadă de probleme şi de dezechilibre, care se văd astăzi, din păcate. Nu vom putea ieşi singuri din criză, nu putem avea soluţii miraculoase, dar putem ieşi mai repede sau mai târziu. Asta înseamnă că putem avea costuri mai mici, sau putem avea costuri mai mari - pentru companii, pentru populaţie, pentru toţi.
Eu cred că această criză nu poate să fie depăşită doar cu reduceri de cheltuieli, ci prin relansare economică. Dar reducerea cheltuielilor este obligatorie în toate sectoarele, pentru a atenua efectele negative. De asemenea există nişte pârghii pe care le are Guvernul României şi Banca Naţională a României în special,  pentru a interveni în economie în această perioadă. Este vorba şi despre deblocarea unor proiecte publice în curs de derulare: dacă acestea sunt finanţate, constructorii, respectiv furnizorii lor şi oamenii care sunt acolo au de lucru - se plăteşte TVA, se întorc bani în economie.
Apoi investiţiile în infrastructură noi, absorbţia cât mai rapidă a fondurilor europene (nu e totuna că vom începe un proiect luna viitoare sau peste şase luni – înseamnă costuri). O poziţie importantă a BNR (dar şi a Guvernului) este scăderea dobânzilor. Fără scăderea dobânzilor, în aşa fel încât, pe de o parte, companiile să poată lua credite, sau cetăţenii să ia credite pentru consum, n-are cum să funcţioneze economia. Ori în condiţiile în care dobânzile au crescut de la sub 10% la peste 20% la un moment dat, n-are cum să ia credite nici cetăţeanul, pentru că a constatat că ratele i-au explodat în bancă, şi nici companiile n-au cum să susţină liniile de credit pe care le-au avut. Deci până când nu se fac anumite lucruri, nu are cum să se mişte economia.Ultima actualizare în Vineri, 21 August 2009 04:13
 

Alte recomandari

Ilie Bolojan
Blogul lui Ilie Bolojan, primarul Municipiului Oradea
Florica Cherecheş
Suflet pentru Oradea
PNL Bihor
Pagina web oficiala a Partidului National Liberal filiala Bihor.
Primaria Oradea
Site-ul Primăriei Municipiului Oradea


Implementare / Gazduire / Design: i-Ware / Quanta SRL / LiquidCore.RO