Prima pagina
Liberalii pentru România PDF Imprimare Email
Marţi, 18 Noiembrie 2008 15:04

De la reînfiinţarea sa în 1990 şi mai ales după preluarea guvernării în 2004, Partidul Naţional Liberal a promovat cu succes mai multe proiecte politice care să aducă România acolo unde îi este locul, în familia europeană, care să asigure un nivel de trai decent pentru cât mai mulţi dintre români şi care să genereze o creştere economică sănătoasă.

Cele mai importante realizări ale PNL în ultimii patru ani sunt:

• Aderarea la Uniunea Europeană:
 
o Obiectivul strategic al României de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene în 2007 a fost îndeplinit de Guvernul PNL. 
o Rezultatele guvernării liberale au făcut posibilă aderarea României la Uniunea Europeană. 
 
• Creşterea economică:
 
o România se află pe locul I în Europa în ceea ce priveşte creşterea economică. În perioada 2005 – 2007, creşterea economică medie a fost de 6%, în ciuda calamităţilor naturale - inundaţii şi secetă.
o Politicile liberale au promovat România pe primul loc al creşterii economice, la nivel european. Produsul Intern Brut în primul semestru al anului 2008 a atins un nivel record pentru perioada postdecembristă .

o PNL este un partid responsabil care se prezintă în faţa românilor cu angajamentele realizate, nu cu promisiuni irealizabile. În 2004, am promis creştere economică iar astăzi, România se poate lăuda cu cea mai mare creştere economică din Europa. Şi acesta este doar începutul.
o Dacă România este a şaptea ţară a Europei, în termeni de teritoriu şi de populaţie, trebuie să devenim a şaptea putere economică a Europei. Acest obiectiv este posibil, cu ritmul de creştere economică şi al investiţiilor, pe care îl avem.

• Adoptarea cotei unice de impozitare:
 
o Aplicarea cotei unice a dus la scăderea impozitelor plătite de agenţii economici şi de către populaţie.
o Reducerea cotei de impozitare de la 25% la 16% a condus la dublarea veniturilor bugetare prin creşterea bazei de impozitare şi reducerea muncii la negru. Este motivul pentru care, în 2008, România are cel mai mare buget din istorie.

• Scăderea şomajului:
 
o Numai în perioada 2005-2008, prin eforturile Guvernului Tăriceanu, au fost create 585.000 noi locuri de muncă.
o Guvernarea PNL a dus la crearea a peste 600.000 de noi locuri de muncă, în timp ce şomajul a atins cel mai scăzut nivel de după 1990.

• Creşterea pensiilor şi a salariilor:
 
o În timpul guvernării PNL pensiile s-au dublat, iar câştigul mediu brut salarial a crescut, în 2008,  cu 116% faţă de 2004.
o Creşterea cu 60% a câştigului salarial mediu brut, la care Guvernul PNL s-a angajat prin Programul de guvernare, fost atinsă în primii doi ani de guvernare liberală.
o Guvernul s-a angajat să elimine inechităţile din sistemul de pensii prin recalcularea pensiilor. În patru ani de guvernare liberală, valoarea punctului de pensie a crescut de 2,4 ori. Astfel, puterea de cumpărare a pensiilor de stat a crescut cu 110% faţă de anul 2004.
o Guvernul PNL şi-a făcut datoria faţă de pensionarii şi salariaţii acestei ţări. Mulţi ne-au acuzat că folosim măsuri de stânga. Ceea ce nu au înţeles criticii noştri este că mărirea pensiilor şi a salariilor a fost posibilă datorită creşterii economice fără precedent. Iar creşterea economică s-a realizat numai datorită implementării măsurilor de dreapta, liberale. Aşa că, orice politician care spune că nu ar fi mărit pensiile şi salariile când există bani pentru mărirea pensiilor şi salariilor este ori rău intenţionat, ori demagog.
o PNL va continua să crească salariile şi pensiile şi să creeze locuri de muncă, astfel încât economia României să continue să crească!

• Creşterea investiţiilor străine:
 
o România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte dinamica investiţiilor. În perioada 2005-2008, investiţiile străine au depăşit suma totală a investiţiilor străine din întreaga  perioadă 1991-2004.
o Faţă de perioada 2001-2004, ritmul mediu anual de creştere a investiţiilor s-a dublat.
o Atragerea marilor investitori cum ar fi Nokia sau Ford demonstrează că România are o economie de piaţă consolidată. 
o Vom continua să încurajăm investiţiile străine directe în România, astfel încât investitorii să ajungă şi aici în Oradea. Vor crea astfel noi locuri de muncă bine plătite, iar oamenii nu vor mai fi nevoiţi să plece în afara ţării, pentru a-şi asigura o viaţă mai bună.
o Vom construi o Românie mândră şi prosperă !

• Construcţia de noi locuinţe:
 
o Raportul pe 2008 arată că numai în acest an au fost construite 60.000 de locuinţe noi. În 2004 aveam doar 30.127 de locuinţe finalizate, ceea ce înseamnă că atunci construiam pe jumătate din cât construim acum.

• Pachetul Legilor Proprietăţii:
 
o Legea 247/2005 a însemnat finalizarea retrocedării terenurilor agricole din forestiere în România. După aproape 18 ani de la Revoluţie, Guvernul PNL a reuşit să rezolve problema proprietăţilor funciare confiscate în perioada comunistă.
o Guvernul PNL şi-a asumat rezolvarea în mod echitabil a problemei proprietăţilor confiscate abuziv în timpul comunismului. PNL a fost primul partid care a vorbit despre garantarea proprietăţii ca principiu democratic fundamental.

• Creşterea semnificativă a investiţiilor în domeniul educaţiei

o Guvernul PNL este cel care a acordat educaţiei importanţa pe care o merită. A fost primul Guvern care a oferit educaţiei 6% din Produsul Intern Brut, un procent fără precedent care a permis dezvoltarea sistemului public de învăţământ.
o În ultimii patru ani, peste 75% din unităţile de învăţământ din ţară au beneficiat de lucrări de reparaţii, reabilitare şi modernizare. Iar programele destinate modernizării sistemului public de învăţământ vor continua. Copiii noştri vor beneficia de un computer, prin programul „Un calculator pentru fiecare elev”, atfel încât orice copil să beneficieze de cea mai bună educaţie.
o Numai în 2007 Guvernul liberal a investit în educaţie cât s-a investit în acest domeniu din 1990 până în 2005. Nu există localitate în România în care să nu fi fost renovată o şcoală sau o grădiniţă.
o Ştim că profesorii şi ceilalţi bugetari merită mai mult. Tocmai de aceea am acţionat pentru a mări salariile profesorilor şi am reuşit dublarea acestora.
o Dar, oricât de mult ne-am dori să creştem mai rapid salariile, nu o vom face iresponsabil, ignorând raţiunile economice.
o PNL va continua să investească în viitorul României!


• Creşterea investiţiilor în sistemul de sănătate


o Prin introducerea programului de evaluare a stării de sănătate la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, mai mult de jumătate dintre cetăţenii României au beneficiat de analize gratuite. Prin efortul Guvernului, cheltuielile pentru sănătate au crescut de la 8,5 miliarde de lei în 2004, la 20 de miliarde de lei în 2008. Sănătatea a primit 4,5% din PIB.
o Desfiinţarea plafoanelor pentru medicamentele compensate, de la 1 octombrie 2008, îi va scuti pe cei aflaţi în suferinţă şi pe pensionari  de coşmarul cozilor la farmacii.

Ştim că nu am făcut îndeajuns de mult în cei patru ani de guvernare. Ştim că foarte mulţi români au o viaţă grea. Mai avem multe de făcut până când beneficiile creşterii economice vor fi simţite în toate regiunile României şi de toţi românii. Însă, noi cunoaştem problemele românilor şi avem resurse pentru a le rezolva.
 
Suntem conştienţi că, oricât de multe realizări am avea, nu este de ajuns. Ştim că românii sunt afectaţi de creşterea preţurilor. Ştim că se poate mai bine. Dar dacă România va continua alături de dreapta, alături de PNL, toţi românii vor putea avea o viaţă mai bună.
  
Orice om îşi doreşte o viaţă mai bună, aşteaptă un salariu sau o pensie mai mare sau creşterea nivelului de trai. PNL poate să ofere românilor aceste lucruri. Creşterea calităţii vieţii, creşterea pensiilor şi a salariilor sunt obiectivele noastre pentru viitor. Dacă vom continua proiectele de dreapta, vom reuşi să îndeplinim aceste obiective. Este o promisiune pe care ne-o asumăm pentru viitoarea guvernare.

-------------------------

Angajamente politice liberale – cele 7 priorităţi ale PNL


Şapte priorităţi pentru a ŞAPTEA ţară din Europa

• Prosperitatea individuală

o PNL promovează economia de piaţă, prosperitatea, şi un nivel de viaţă ridicat pentru fiecare român. Vom promova oamenii, valorile şi produsele româneşti.
o PNL îşi va respecta promisiunile făcute pensionarilor. Vom continua creşterea pensiilor pe fondul creşterii economice pe care o prognozăm în următorul mandat. Potrivit prognozelor noastre, pensia medie va ajunge la 350 de Euro în 2012.
o PNL îşi asumă ca obiectiv pentru viitoarea guvernare creşterea salariului mediu brut cu cel puţin 60%, astfel încât, în 2010 salariul mediu brut să fie de 800 de Euro.
o A trecut vremea când românii trebuiau să se mulţumească cu puţin pentru că guvernanţii aveau obiective mărunte. Realizarea obiectivelor noastre pentru viitoarea guvernare - creşterea nivelului de trai, crearea de noi locuri de muncă, încurajarea iniţiativei private – va fi garanţia prosperităţii fiecărui cetăţean care trăieşte în această ţară. 

• Mediu de afaceri dinamic

o România a crescut economic în 4 ani, cât alte state în 10-14 ani. PNL este partidul care, prin politici de dreapta, a asigurat cele mai mari investiţii străine din ultimii 18 ani. Această creştere va continua şi în viitor, prin măsurile pe care le vom aplica în direcţia creării unui mediu economic propice dezvoltării afacerilor, relaxării fiscale şi a stabilităţii legislative.
o Vom continua susţinerea iniţiativei private prin sprijinirea IMM-urilor. Îi vom învăţa pe întreprinzătorii români cum să acceseze fondurile europene pentru a-şi dezvolta întreprinderile. Trebuie doar să folosim hărnicia, inteligenţa şi curajul fiecărui român pentru a dezvolta în continuare economia şi a impune produsele româneşti pe toate pieţele.  

• Investiţii în educaţie şi sănătate

o Noi, liberalii, promovăm oamenii, valorile şi produsele româneşti în lume. De aceea, educaţia rămâne prioritară pentru PNL. Guvernul PNL este primul Guvern care a alocat educaţiei 6% din PIB şi care a crescut cu 300% fondurile pentru cercetare. Astăzi, copiii noştri învaţă în şcoli noi pentru că am folosit aceşti bani pentru a începe cel mai important proiect de modernizare a învăţământului românesc. 8.000 de şcoli din mediul rural au fost modernizate, iar 4.000 au beneficiat de manuale şi echipamente sportive. Copiii noştri sunt viitorul României, iar noi vom continua să acţionăm pentru a le oferi un viitor mai bun. Vrem un învăţământ românesc de nivel european !

• Infrastructura de transport
 
o Infrastructura va fi prioritatea zero a Guvernului PNL. Viitorul Guvern PNL va investi 6% din PIB în infrastructură, pentru ca România să recupereze deficitul pe care îl are faţă de ţările membre UE.
o Vom investi în construcţia de drumuri, vom continua dezvoltarea transportului aerian prin construcţia de noi aeroporturi. Vom investi în infrastructura din mediul rural, astfel încât în fiecare localitate să existe fundamentul pe care comunitatea să se poată dezvolta.
o Investiţiile în infrastructură sunt prioritare pentru că prin ele putem câştiga mai mulţi bani pentru pensii, pentru educaţie, pentru protecţia mediului. Investiţia de mâine în infrastructură va constitui baza creşterii economice din viitor a României. 

• Siguranţa cetăţeanului şi continuarea reformelor în administraţia publică

o Vrem ca România să devină una dintre cele mai sigure ţări din Europa, o ţară în care fiecare român va putea să îşi construiască o familie şi un viitor. Vom continua să acţionăm pentru întărirea instituţiilor statului de drept şi pentru consolidarea libertăţilor de care se bucură fiecare cetăţean.
o Pentru o administraţie publică modernă şi eficientă vom acţiona în direcţia facilitării accesului la serviciile publice şi a descentralizării administrative şi financiare.

• Continuarea reformei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei

o PNL are în vedere adoptarea de urgenţă a noilor coduri de procedură civilă şi penală aflate în dezbaterea publică în scopul asigurării celerităţii actului de justiţie.
o Lupta împotriva corupţiei va fi menţinută ca prioritate a PNL. Înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate este un semnal clar al Guvernului PNL în ceea ce priveşte toleranţa 0 faţă de corupţie.

• Protecţia mediului şi siguranţa energetică

o O prioritate importantă este mediul. Vom continua să investim pentru protejarea mediului, pentru a îmbunătăţi calitatea aerului pe care copiii noştri îl respiră, a apei pe care o beau şi a alimentelor pe care le consumă. Vom investi pentru o Românie curată!
o Fără siguranţă energetică nu putem avea dezvoltare durabilă. De aceea problema resurselor energetice este primordială pentru viitorul Guvern PNL. Obiectivul nostru este acela de a pune mai mult în valoare aceste resurse printr-un program de investiţii.

România poate fi a şaptea putere a Europei dacă vom continua să învestim în viitor potrivit celor 7 priorităţi ale Programului de guvernare liberal. România este pregătită să facă acest salt. Pentru a reuşi trebuie doar să fie continuate proiectele de dreapta !

PNL este partidul competenţei economice. Noi, liberalii, vom continua să promovăm o Românie mândră şi prosperă !

 

Ultima actualizare în Miercuri, 19 Noiembrie 2008 07:00
 

Alte recomandari

Ilie Bolojan
Blogul lui Ilie Bolojan, primarul Municipiului Oradea
Florica Cherecheş
Suflet pentru Oradea
PNL Bihor
Pagina web oficiala a Partidului National Liberal filiala Bihor.
Primaria Oradea
Site-ul Primăriei Municipiului Oradea


Implementare / Gazduire / Design: i-Ware / Quanta SRL / LiquidCore.RO