Prima pagina
Proiectul Johannis - o şansă pentru România PDF Imprimare Email
Vineri, 04 Decembrie 2009 00:00

Ţin să le mulţumesc orădenilor care au fost la vot în primul tur, indiferent cu cine au votat.

Le mulţumesc apoi celor care au votat pentru Crin Antonescu. Poate că mulţi sunt dezamăgiţi de rezultat şi probabil se gândesc să nu voteze în turul al doilea. Îi înţeleg, însă sunt dator să le spun că varianta neparticipării la vot este cea mai proastă soluţie.

Apoi, şi dacă acceptăm că avem de optat între două “rele”, tot ar trebui să alegem “răul” cel mai mic.

Am reflectat şi eu pe cine să susţin în turul al doilea şi m-am decis: pe Mircea Geoană.

Unii vor spune că făcându-i campanie lui Geoană îmi stric imaginea şi că, amestecându-mă în lupta politică naţională, oamenii mă vor pune în aceeaşi oală cu politicienii din Bucureşti. Posibil.

Alţii îmi recomandă să rămân la nevoile oraşului şi să le îndeplinesc. Corect. Aceasta este şi prioritatea mea. Am însă responsabilitatea faţă de orădeni să le spun care este opţiunea primarului oraşului şi care poate fi efectul alegerii unuia sau altuia dintre candidaţii la preşedinţia României asupra Oradiei.

În primul rând, trebuie să ştim unde suntem pentru a decide încotro vom merge. Şi cu cine.

Preşedintele Băsescu a avut cinci ani la dispoziţie ca să facă ceva pentru români. Analizându-i mandatul trebuie să hotărâm dacă îl mai ţinem în funcţie sau nu.

Ce a făcut Traian Băsescu în aceşti ani?

A ratat şi compromis ideea de luptă împotriva corupţiei. Cu toate că a deţinut pârghiile magistraturii, după cinci ani, nu există nici o condamnare.

A ratat şi a compromis poziţia prezidenţială de echidistanţă şi de mediator. Practic, singurul obiectiv al preşedintelui Băsescu a fost impunerea PD-L la guvernare şi a clientelei politice a acestuia.

Această atitudine a generat numeroase scandaluri şi blocaje între instituţiile statului, cu costuri importante pentru populaţie.

A compromis mesajul principal al Alianţei DA din 2004, de dreptate şi adevăr în viaţa publică. Cine a promovat şi pe ce criterii oameni ca Monica Iacob-Ridzi sau Elena Udrea ca miniştri? E moral ca fiica preşedintelui să fie trimisă europarlamentar, fără o minimă competenţă iar PD-L să fie pus în situaţia să “rezolve” 10 voturi pe secţie de votare pentru ea? E moral să demonizezi acum PSD pentru problemele pe care le are din ’90 încoace, după ce în 2008 ţi-ai realizat visul, aliindu-te cu el?

Nu cred că Traian Băsescu mai merită să fie preşedinte, pentru că nu are ce arăta după acest mandat şi, mai mult, a compromis ideile pentru care l-am votat în 2004.

În al doilea rând, se pune problema guvernării ţării. E nevoie de colaborarea dintre PNL şi PSD pentru a avea imediat după alegeri un guvern stabil, condus de primarul Sibiului, Klaus Johannis, cu miniştri integri şi competenţi şi care să facă ceea ce trebuie pentru ţară. E primul pas spre ieşirea din criză.

Sunt convins că Johannis nu va dori să se compromită şi că ne va arăta cât de neamţ este neamţul.

Ce ne poate oferi Băsescu dacă rămâne după alegeri? O situaţie îndoielnică, pentru că s-a dovedit că o alianţă cu PD-L, avându-l pe Băsescu la timonă, nu poate rezista.

Vrem în continuare scandal şi duşmănie?

În al treilea rând, orădenii au interesul ca proiectele mari ale acestui oraş, care nu pot fi finalizate într-un timp scurt exclusiv din banii orădenilor, să fie susţinute de guvern.

Doriţi ca o colaborare cu guvernul României să fie “ajutată” de oameni ai PD-L Bihor, care şi-au arătat şi până acum “interesul” pentru oraş?

Trebuie să ştiţi, spre exemplu, că investiţiile din anul acesta în şcoli s-au făcut din banii orădenilor, în timp ce în anii trecuţi primeau între 50 şi 70 de miliarde lei vechi. Dacă primeam şi anul acesta bani, am fi putut termina reparaţiile la clădirea Colegiului Naţional Emanuil Gojdu.

Cred că, indiferent de cine este la guvernare, şoseaua de centură, extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare, dezvoltarea economică a oraşului, şcoli şi spitale bine dotate sunt o prioritate pentru orădeni şi bihoreni.

Ca primar, îmi doresc în guvern oameni care să respecte judeţul Bihor. Liberalii au demonstrat acest lucru în guvernul Tăriceanu.

Nu am uitat ce a însemnat PSD în 2000-2004, de aceea i-am cerut d-lui Mircea Geoană să fie un preşedinte pentru toţi românii. I-am cerut ca Bucureştiul să acorde Oradiei şi Bihorului respectul cuvenit; nu un tratament favorizant, ci fondurile să fie îndreptate spre comunităţile locale, pe măsura contribuţiilor lor la bugetul de stat.

Dragi orădeni, gândiţi, puneţi-vă întrebări. Căutaţi răspunsuri.

Pentru că va trebui să decideţi. Veniţi din nou la vot pe 6 decembrie.

Votaţi alături de mine!

 

Ilie Bolojan

 

 

Sondaje

Ce trebuie sa faca primaria:
 

Alte recomandari

Ilie Bolojan
Blogul lui Ilie Bolojan, primarul Municipiului Oradea
Lucia Varga
Website-ul doamnei Lucia Varga, deputat PNL colegiul uninominal nr. 3 Bihor
Florica Cherecheş
Suflet pentru Oradea
PNL Bihor
Pagina web oficiala a Partidului National Liberal filiala Bihor.
Primaria Oradea
Site-ul Primăriei Municipiului Oradea

AutentificareVizitatori pe site

Avem 31 vizitatori online

ArhivaImplementare / Gazduire / Design: i-Ware / Quanta SRL / LiquidCore.RO