Programul USL pentru Oradea |
![]() |
![]() |
![]() |
Vineri, 09 Noiembrie 2012 00:00 | |||
Unde dorim să ajungem în 2016 ?
Oradea trebuie să devină un oraş al dezvoltării şi prosperităţii. Pentru aceasta este nevoie ca proiectele de dezvoltare ale oraşului să fie realizate şi să avem o creştere economică durabilă. Unele proiecte depind exclusiv de primărie, altele total sau parţial de guvern. Pentru realizarea acestora într-un timp cât mai scurt, este nevoie de o colaborare susţinută între autorităţile locale şi guvern. Creşterea economică presupune ca Oradea să devină un oraş atractiv ca localizare pentru întreprinderi, să genereze oportunităţi pentru investiţii şi să fie un punct de atracţie pentru turişti.
Ce avem de făcut?
Atragerea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă
Lipsa unor terenuri disponibile pentru investiţii este o barieră în calea dezvoltării şi atragerii companiilor într-un oraş.
- demersuri pe lângă Ministerul Economiei pentru preluarea activelor şi a terenului de la fostul CET II, aflat în proprietatea Termoelectrica SA, de pe strada Ogorului şi transformarea zonei într-un nou parc industrial. - demersuri pe lângă Ministerul Apărării Naţionale pentru preluarea terenurilor aflate în administrarea acestuia din vecinătatea aeroportului şi extinderea parcului Eurobusiness II pe aceste amplasamente.
Ministerul Mediului şi Primăria Oradea au semnată o convenţie pentru realizarea în comun a unui program de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canal. Vom face demersuri pentru asigurarea fondurilsr necesare lucrărilor, conform angajamentului asumat, în valoare de peste 10 mil. euro, cât mai are ministerul ca şi contribuţie, pentru continuarea lucrărilor.
O infrastructură de bună calitate
O infrastructură bună nu-ţi garantează dezvoltarea, una proastă sigur este o piedică în calea ei. Pentru a fi atractiv, oraşul trebuie să fie racordat aerian la spaţiul european prin noi curse şi destinaţii.
- transferul unor fonduri europene în interiorul Programului Operaţional Transporturi, prin suplimentarea fondurilor alocate pe axa de aeroporturi, pentru asigurarea fondurilor necesare aeroportului Oradea, acesta fiind pe lista de rezervă în prezent; - sau includerea aeroportului Oradea într-un alt program de finanţare guvernamental; Centura oraşului, în afara faptului ca a preluat o bună parte a tranzitului auto, reprezintă şi un inel de dezvoltare pentru Oradea.
O educaţie de calitate pentru o forţă de muncă bine pregătită
Firmele care doresc să investească nu vor face acest lucru în zone în care nu există forţă de munca disponibilă. Trebuie să ne asigurăm că forţa de muncă din Oradea şi zona limitrofă are o pregătire corespunzătoare.
- creşterea ponderii disciplinelor tehnice în învăţământul superior şi adaptarea acestuia la necesităţile pieţei. - creşterea numărului de locuri bugetate pentru programele de licenţă, masterat şi studii doctorale. - asigurarea prin prevederi clare în legislaţie a evaluării periodice a universităţilor, în aşa fel încât sistemul de finanţare să reflecte progresele realizate. - susţinerea unui sistem de finanţare pe domeniu sau pe ciclu de învăţământ, în dauna celui pe student, pentru un creşterea calităţii învăţământului superior.
- revenirea clasei pregătitoare la grădiniţă. - ciclul gimnazial să revină la clasele V-VIII, clasa a IX-a urmând să revină la liceu. - şcolile profesionale să fie reînfiinţate cu admitere în clasa a VIII-a. - prevederi clare privind funcţionarea grupelor de excelenţă care să stimuleze performanţele elevilor.
Patrimoniul şi atracţiile oraşului puse în valoare
Oradea are un trecut care dă o identitate aparte oraşului. Patrimoniul oraşului trebuie protejat şi promovat.
Creşterea calităţii vieţii prin îmbunătăţirea în continuare a serviciilor publice
- asigurarea continuităţii încălzirii şi a unui preţ acceptabil pentru căldură şi apă caldă prin subvenţionarea de către guvern a CET-urilor, pe perioada de retehnologizare. - susţinerea cadrului legislativ pentru continuarea izolării termice a blocurilor pe fonduri europene sau prin programe naţionale de finanţare.
- concentrarea activităţii în spitalele modernizate, continuarea lucrărilor de modernizare şi de dotare cu aparatură performantă, prin demersuri către Ministerul Sănătăţii de susţinere a acestor proiecte. - un sistem spitalicesc de urgenţă în măsură să salveze cât mai multe vieţi: - centrul de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiacă. - centrul Stroke pentru accidente vasculare cerebrale. - spital de diagnostic şi tratament funcţional: - finalizarea proiectului centrului oncologic şi lărgirea competenţelor în acest domeniu. - atragerea unor medici valoroşi din alte centre şi creşterea calificării medicilor orădeni în specializările deficitare. - asigurarea de fonduri guvernamentale pentru construirea unui bloc ANL pentru medicii rezidenţi din Oradea.
Dezvoltarea durabilă a aglomerărilor urbane prin îmbunătăţirea cadrului legislativ privind zonele metropolitane, prin instituirea unui program naţional de dezvoltare a zonelor metropolitane şi de întărire a deciziilor de politici publice în aceste zone.
|
|||
Ultima actualizare în Miercuri, 14 Noiembrie 2012 11:32 |
Sondaje
Alte recomandari
Autentificare
Vizitatori pe site
Avem 20 vizitatori onlineArhiva
Ultimele articole
Cele mai accesate
Implementare / Gazduire / Design: i-Ware / Quanta SRL / LiquidCore.RO